Animov

Društvo ljubiteljev animiranih filmov, stripov in družabnih iger Animov

Ustanovljen: 1.1.2011
Lokacija: Prešernova cesta 3, 6310 Izola, Slovenia
Spletna stran: http://www.drustvoanimov.si/
FaceBook: https://www.facebook.com/drustvoanimov
E-mail: info@drustvoanimov.si

Uvod

Namen društva Animov je širjenje kulture animiranih filmov, stripov in družabnih iger preko spoznavnih in literarnih večerov, druženj in organiziranja raznoraznih dejavnosti (razstave, tečaji, predavanja, tekmovanja, video projekcije,…). Največ poudarka je prav na druženju, saj se le tako lahko razvijejo ideje za nadaljnja sodelovanja in delovanja. To nam odpira tudi pot do spoznavanja posameznikov z istimi željami in interesi.

Prostor

Kot vsako novo nastalo društvo, tudi društvo Animov trenutno ne razpolaga z lastnim prostorom.
Prav zaradi tega se vsa druženja odvijajo:

– v izolskem KIŠD ob četrtkih, od 16. do 22. ure
– v piceriji Alan Ford v Kopru, občasno

To predstavlja problem časovne omejitve, saj lahko druženja in aktivnosti potekajo le ob določenih dneh in urah. Seveda društvo stremi k iskanju stalnega prostora, v katerem bi lahko dejavnosti nemoteno potekale večkrat na teden, prostor pa bi bil tudi primerno tematsko opremljen.

Knjižnica stripov

Knjižnica stripov je eden od največjih projektov društva. Namen je zbrati zadostno količino stripov, da bi le-te lahko obiskovalci prebirali v čitalnici ali pa si jih sposodili na dom. Ker so stripi večinoma v tujem jeziku (angleščina, italijanščina, nemščina,…), bo posameznik lahko na zabaven način obnavljal in nadgrajeval svoje lingvistično znanje. Seveda pa nam stripi ne ponujajo samo zabavno učenje in aktivacijo domišljije. V njih najdemo tudi koristne kulturne in vzgojne informacije, istočasno pa nam razvijajo tudi čut za estetiko in slikarstvo. Trenutno imamo na razpolago 4200 stripov. V roku desetih let, bo naše društvo v Izolski občini, imelo več kot 10.000 stripov in to bo največja knjižnica stripov v Sloveniji. Trenutno v prostorih KIŠD ponujamo 672 stripov za izposojo in prebiranje. Zaradi pomanjkanja prostora smo omejeni z razpolago le-teh.

o
Razstave

V društvu bodo organizirane tudi razstave različnih tematik. Poskušali jih bomo prikazati ne le v Primorski regiji, temveč tudi drugod po Sloveniji. S pomočjo razstav bodo ljudje seznanjeni z raznimi avtorji ( mojstri, amaterji ali ilustratorji) in njihovim delom.
Leta 2011-12 smo imeli tri razstave v Izoli, v prostorih Multimedijskega Centra KT1, z naslovi :

– Cosplay
– Osnutki risanja mang
– Pogled domišljije (moj mali svet )

Razstava z imenom Cosplay je bila tudi predstavljena v Ljubljani, v programu Novoletka , ki jo organizira podobna skupina Sloanime v knjižnici Otona Župančiča.
Sejmi

Da v Sloveniji animirani filmi niso tako priljubljeni kot drugod po svetu nam pokaže dejstvo, da se nikjer ne organizirajo konvencije na tovrstno temo. Prav zaradi tega, bo društvo poskušalo organizirati vsaj prevoz (če ne celo sejem) na razne sejme animiranih filmov, stripov in družabnih iger, ki se odvijajo v drugih evropskih državah. V letu 2011 smo organizirali prvi skupinski prevoz na najbližji sejem v Trst. V letu 2012 bomo izvedli dva organizirana potovanja na sejme: Lucca Comics, Roma Comics.
Avgusta 2012 smo v Izoli organizirali sejem stripov in družabnih iger.

o
Družabne igre

Radi bi spodbujali mlade in manj mlade k spoznavanju novih in starih družabnih iger, predvsem pozabljenih (Križec-krožec, Štiri v vrsto, Človek ne jezi se, Spomin…). Organizirali bi tudi razna tekmovanja le-teh v prostorih društva. Tekmovanja bi bila mesečna.
Družabne igre so vse tiste, ki vodijo k druženju dveh do najmanj štirih oseb. Na razpolago imamo 30 različnih iger. Poleg teh, pa imamo tudi 6 igralnih konzol, kar se tiče virtualnega načina druženja. Trenutno imamo na razpolago 170 igric za igralne konzole.
V letu 2011-2012 smo organizirali naslednja tekmovanja: Šah in Dirkaške igre za igralno konzolo Wii , ki je potekal v piceriji Alan Ford v Kopru, v KIŠD-ju so potekala tekmovanja v Človek ne jezi se, Štiri v vrsto, igralne karte Magic, Karte ena, tekmovanja v pretepaških igrah za Playstation.
V sklopu Družabnih iger bi društvo Animov omogočalo:

– sposojanje družabnih iger ( Štiri v vrsto, Karte ena, Šah, Spomin, Labirint…)
– sposojanje igric za konzole ( Playstation,1,2,3,)
– sposojanje igralne konzole ( Playstation)

Risanke in svet

Ta naslov združuje vsakdanjost v povezavi s stripi, animiranimi filmi in družabnimi igrami.
Preko te tematike bi predstavili raznolikost kultur, jezikov, težave pri odraščanju, moralo in etiko, šport…
Prvi projekt , ki smo ga uresničili v letu 2011 se je imenoval »Risanke čistijo obalo« : nabrali smo dvanajst 120-litrskih vreč smeti ob obali Simonov zaliv. Želimo si, da bi ta projekt postal letni.

o
Predavanja, predstavitve, tečaji

Namen je ponujat predavanja o tematikah, ki jih predstavlja društvo.
Eno tako predavanje je potekalo v Kopru, v Piceriji Alan Ford. Vsebovalo je: Razvoj in pomen besede »manga« in »Cosplay-a«.

V načrtu imamo še naslednja predavanja in tečaje:
– razvoj stripa,
– razvoj animiranega filma,
– predstavitev raznih sorodnih društev ali skupin,
– tečaji risanja stripov, animiranih filmov, tehnike risanja,
– učenje novih družabnih iger, ki izvirajo iz Evrope in Azije,
– izdelava družabnih iger iz recikliranih materialov,
– ustvarjanje video iger,
– origami in Paper Craft…

Poleg tega pa bi povabili razne avtorje stripov, animiranih filmov in ilustratorjev.
Sposojanje dvd-jev in cd-jev videjo igric

Že sam naslov pove o čem se gre:
sposojanje dvd-jev in glasbenih zgoščenk na tematiko animiranih filmov v različnih jezikih (italijanskih, angleških, japonskih..).ter razni igric za igralne konzole.

Advertisements